Vârsta de pensionarii pentru angajaţii care lucrează cu explozibili şi muniţii ar putea fi redusă. Ce prevede proiectul Guvernului

loading...

“Activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”, se arată în proiectul de ordonaţă, conform Mediafax.

Proiectul prevede că angajaţii care lucrează cu explozibili sau cu muniţie ar urma să beneficieze o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

“Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități”, notează sursa citată.

Guvernul vrea să ia această măsură deoarece aceste activități se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii și “ținând cont de necesitatea menținerii forței de muncă și a locurilor de muncă din industria de armament, și de obligația constituțională de eliminare a inechităților determinate de aplicarea unor dispoziții legale diferite la situații identice”.

Şedinţă de Guvern 1 iulie. Ordonanţă de Urgenţă prin care acordă noi “PENSII SPECIALE”, pe ordinea de zi

Sursa: RomaniaTV

Articolul Vârsta de pensionarii pentru angajaţii care lucrează cu explozibili şi muniţii ar putea fi redusă. Ce prevede proiectul Guvernului apare prima dată în US24 NEWS.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *