A murit un veteran al scenei româneşti

loading...

În cei 45 de ani, Alexandru “Alecu” Mereuță a jucat timp de 65 de ani o paletă impresionantă de personaje, pe scena Teatrului din Constanța. “Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om”, a transmis, miercuri, Teatrul de Stat din Constanța.

Alexandru “Alecu” Mereuță s-a născut pe 14 iunie 1927, în comuna Bogdăneşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti în 1952, la clasa Nicolae Băltăţeanu, şi a fost coleg de cameră cu regretatul Toma Caragiu, care i-a dat porecla “Sandu Alexandru”.

Doliu în lumea teatrului. Un îndrăgit actor s-a stins din viaţă

După ce a terminat Institutul și-a făcut ucenicia la Teatrul Naţional din Bucureşti, deşi debutase la Teatrul Tineretului cu un an înainte. Încă din vremea studenţiei a obţinut roluri în spectacolele Teatrului Tineretului, unde a și rămas până în 1955.

A plecat apoi la Bârlad, oraşul copilăriei sale, unde s-a angajat la teatrul “Victor Ion Popa”, şi a debutat în piesa “Mielul Turbat”, în rolul “tovarăşului de la sindicat”. Aici l-a jucat și pe Cadîr din “Tache, Ianke şi Cadîr”. Piesa a avut un mare succes. În 1958, Mereuţă a devenit directorul teatrului din Bârlad, pe care l-a condus doi ani.

Din august 1960 a fost adoptat de lumea artistică din Constanța, devenind unul dintre cei mai longevivi actori constanțeni. În Constanta a fost chemat de prietenul său, regizorul Petru Mihail, la un concurs la Teatrul de Stat.

Mereuță a jucat în “Bacantele” de Euripide, în “Trei surori”, de Cehov, “Papa se lustruieşte”, de Spiros Melas, “Femeia îndărătnică”, de Shakespeare, “Azilul de noapte”, de Gorki, “Adam şi Eva”, de Aurel Baranga, “Io, Mircea Voievod”, de Dan Tărchilă, sau în “Gaițele”, “O Noapte Furtunoasă”, “Rinocerii”.

În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în “Dionysos”, “Scaiul”, “Trei surori” şi “Escrocii”, “Omul ,bestia şi virtutea” şi “Cum vă place”.

Sursa: RomaniaTV

Articolul A murit un veteran al scenei româneşti apare prima dată în US24 NEWS.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *